Zelf patat maken is toch veel lekkerder dan de machinale gemaakte patat uit de winkel. Maar hoe maak je nou zelf van die lekkere patat? Ikzelf gebruik altijd een vastkokende aardappelsoort en het liefst grote binten want dat scheelt een hoop kleine aardappeltjes schillen.

Schil ze helemaal schoon. De hoeveelheid is voor iedereen verschillend maar reken ongeveer op een aardappel of vier per persoon als het grote aardappelen zijn. Ongeveer een kilo binten voor vier personen. Snijdt de aardappelen in de gewenste dikte van patatjes die je het lekkerste vindt.

Zelf patat maken is toch ook wat je eigen voorkeur is. Ikzelf snij ze meestal iets dunner dan één centimeter. Vergeet niet om de patatjes schoon te spoelen en goed af te drogen. Vul een grote pan met water en zet hier de patat een aantal uur in met wat zout in het water.

Dit zal straks de patatjes krokanter maken bij het bakken omdat de vocht uit de aardappel getrokken wordt. Nou zet de frituurpan maar aan want we gaan beginnen met het voorbakken van onze eigen gesneden patatjes. Het voorbakken doe je op 160 graden.

Doe het frituurmandje niet bomvol want de patatjes moeten kunnen zwemmen en zelf patat ma

zelf patat maken

ken is een hele kunst zoals mijn vader altijd zegt. Als we zelf patat maken is het bij het voorbakken niet de bedoeling dat de patatjes al bruin worden ze horen gewoon nog de kleur van de aardappel zelf te hebben.

Kijk maar in de snackbar, voor ze de patat in de frituur doen heeft het ook nog de oorspronkelijke aardappel kleur. We garen de patatjes dus we bakken ze nog niet. Na vier minuten haal je de voorgebakken patat uit de frituurpan en ikzelf spreid ze altijd uit op een oude theedoek die ik speciaal hiervoor gebruik zodat het overtollige vet van de voorgebakken patatjes eraf gaat.

De patatjes zijn dan nog niet klaar maar wel gaar. En dan kan de volgende lading erin. Als wij zelf patat maken thuis doe ik dit werk meestal al ergens op de dag zodat ik niet een tijd achter elkaar in de keuken hoef te staan. En ook zijn de patatten dan afgekoeld wat in mijn beleving het klaar maken van de patatjes ten goede komt. En dan is het etenstijd en kunnen we beginnen met zelf de patat maken zoals we de patat graag eten.

De één houdt van licht gefrituurde patat en de ander weer van goed doorbakken patat. Het voordeel van zelf patat maken is dat je voor ieder de lekkerste portie kan bakken zoals ze het graag eten. We frituren de patat op 200 graden. Ik kan niet echt een tijd geven van hoelang je de patat moet bakken al zal het in een minuut of drie maximaal klaar moeten zijn.

Wij thuis hebben allemaal de voorkeur voor lichtelijk doorbakken patat dus ik frituur de patat meestal zo twee minuten. Dek de tafel maar en vergeet niet de zout op tafel te zetten of zoals hier thuis patatkruiden en kipkruiden en roep iedereen maar aan tafel.

Ik hoop dat het zelf patat maken je heerlijk patatjes heeft opgeleverd die bovendien veel lekkerder smaken dan de fabriekszakken patat!