Wasmachine schoonmaken, waarom?

Wasmachine schoonmaken, in elk huishouden staat wel een wasmachine. Maar maakt u die wel eens schoon? Een wasmachine wordt meerdere keren in de week gebruikt want je wilt natuurlijk wel schone kleding hebben. Soms klagen mensen dat hun was stinkt als het net uit de wasmachine komt. Dit kan een paar oorzaken hebben.

Wasmachine schoonmaken.

Een wasmachine schoonmaken neemt ongeveer een uur in beslag, maar zorgt wel voor een langere levensduur en natuurlijk voor frissere kleding. Er zijn een aantal onderdelen van een wasmachine die wel wat aandacht nodig hebben bij regelmatig gebruik van de wasmachine. Wat dient er regelmatig schoongemaakt te worden?

  • Zeep/wasmiddel bakje
  • Filter
  • rubbers

Ja, zelfs een wasmachine dat toch ontworpen is om kleding schoon te maken kan vies worden! Kalkaanslag, vetluis, en aangekoekte zeepresten in het zeepbakje het zijn allemaal dingen die de werking van je wasmachine nadelig kunnen beïnvloeden.. maar hoe kan je dit nu schoonmaken?

Stap 1:

Open het deurtje van je wasmachine en maak de rubberen rand met een prop papier goed schoon.

Vaak vergeten mensen juist dit stukje wat nare luchtjes aan je schone was geeft. Wanneer je een prop papier langs de randen van het rubber haalt zie je vaak een grijs/zwarte aanslag. Deze aanslag noemen ze ook wel Vetluis! Vetluis is geen diertje, het is een verzamelnaam voor het vuil wat er in en van je kleding komt bij het wassen. Dit heb je vaak wanneer je op lage temperaturen de was doet.

het heeft de vervelende eigenschap dat het je wasgoed vies laat ruiken, de waterhuishouding in je machine ontregelt en vlekken op je wasgoed achterlaat. Hoe vaker je dit schoonmaakt hoe beter het is voor je machine en je was!

Stap 2:

reinig het zeepbakje en het gedeelte waar het zeepbakje in zit.

Haal het zeepreservoir uit je wasmachine en boen die goed schoon met behulp van een afwasborstel of schuursponsje. Heb je zelf een vaatwasser staan zou je het zeepbakje ook daar in kunnen zetten. Was het mee wanneer de vaatwasser vol zit, scheelt weer wat zweet druppels van het boenen.

Maak een emmertje sop klaar met warm water en gebruik de afwasborstel of het schuursponsje om alle zeep resten te verwijderen uit het compartiment waar het zeepbakje hoort, en spoel daarna met een beetje water alles schoon. Plaats het zeepbakje terug en je bent al op de helft van het schoonmaken van je wasmachine.

Stap 3 en tevens de laatste:

De trommel van je wasmachine schoonmaken

Voor het schoonmaken van je wasmachine trommel kan je twee producten gebruiken. Natuurazijn en Soda. Draai een was op 90 graden met een lege trommel. Gooi een flinke scheut natuurazijn of half kopje soda in de lege trommel en zet de wasmachine op een 90 graden wasprogramma. Door de combinatie van schoonmaakmiddel en hoge temperatuur lossen vet, vuil en kalk supergoed op. Zo wordt je wasmachine weer helemaal schoon en zal weer lekker fris ruiken!

Maak ondertussen de buitenkant van je wasmachine schoon. Gebruik hiervoor het emmertje met sop en een vaatdoek. Neem ook meteen eventuele flessen of pakken wasmiddel die bovenop je machine staan even af. Kleine moeite, maar daarna is je wasmachine weer spic en span!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *